Varkenshouderij

Nieuws

Tarwezetmeel Bondatar verdwijnt als enkelvoudig product

’s Hertogenbosch – Het tarwezetmeel Bondatar is vanaf eind dit jaar niet meer als enkelvoudig product verkrijgbaar. Dat laat leverancier Bonda weten.

Van de 8.500 ton Bondatar die wekelijks beschikbaar komt, gaat agroconcern Cargill ruim de helft fermenteren voor de productie van bio-ethanol. Cargill richt momenteel een bestaande fabriek in Bergen op Zoom in voor de ethanolproductie.

Zodra de fabriek van Cargill voluit draait, is de verwachting dat er nog 3.000 ton bondatar overblijft voor de varkenshouderij. Deze 3.000 ton gaat Bonda gebruiken om vochtrijke mengsels te maken met Bondatar, plus een aantal enkelvoudige, droge en vochtrijke producten.

Bij de productie van bio-ethanol komt een eiwitrijke reststroom vrij. Deze stroom gaat veevoederbedrijf Duynie vermarkten, waarschijnlijk onder de naam Bergapro. De verwachting is dat het nieuwe tarwegistconcentraat circa 25 procent drogestof bevat, en 300 gram ruw-eiwit per kilo drogestof. Het volume restproduct zal ongeveer 2.000 ton per week bedragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.