Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

'S. suis infectie bij biggen aanpakken via het voer'

Wageningen – Ruim de helft van de medicijnen die aan gespeende biggen wordt verstrekt is bedoeld om een Streptococcus suis infectie te behandelen. In het kader van vermindering van antibioticagebruik wordt er steeds meer gekeken naar oplossingen via het voer.

Nieuw onderzoek dat afgelopen woensdag is gepresenteerd heeft gekeken in hoeverre kunstmelk en speenvoer de S. suis infecties kan verminderen. ”Er zijn vrijwel geen studies waarin de invloed van voeding op S. suis is bestudeerd” volgens projectleider Carola van der Peet-Schwering van Wageningen UR Livestock Research. ”In onze studie zagen we dat de biggen die kunstmelk kregen meer energie opnamen en een betere groei hadden over de gehele opfokperiode. Maar het had geen invloed op het aantal klinische verschijnselen van een S. suis infectie. Het verstrekken van het speenvoer resulteerde wel in minder S. suis infecties.

Binnenkort staat er een vervolgproef op het programma waarin dieper wordt gekeken naar de effecten van speen voeding op het verminderen van S. suis infecties. ”Bacteriële infecties zoals S. suis en speendiarree aanpakken via het voer kan veel antibiotica schelen” volgens de projectleider.

Eén reactie

  • no-profile-image

    brabantsduitserke

    dit is voor ons geen nieuws de voerfabrikant kan heel veel kapotmaken,sinds ik ander biggenvoer inzet heb ik nauwelijks
    problemen met streptokokken verhoog de hoeveelheid gerst en
    verminder de tarwe kortom tevreden zijn met 30 gram groei minder maar wel een probleemlozere opfok en een veel gezonder big

Of registreer je om te kunnen reageren.