Varkenshouderij

Nieuws 198 x bekeken

Rijnland-Palts steunt varkenssector

Mainz – De regering van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts steekt de helpende hand uit naar de varkenshouderij.

In deze Duitse deelstaat dreigt een drastische krimp in de varkenshouderij vanwege het gebrek aan rendement. Landbouwminister Ulrike Höfken denkt bij de maatregelen onder meer aan een verlaging van de vooruitbetalingen bij de inkomensbelasting in afwachting van de definitieve aanslag, alsmede vervroegde uitbetaling van de bedrijfspremies per begin december.

In samenwerking met de sector en de andere vleesmarktpartijen moet volgens Höfken tevens een programma worden ontwikkeld om de productietechnische en structurele zwaktes van de varkenshouderij in Rijnland-Palts weg te werken, en wel via 'regionale productie en afzet dicht bij de consument en een consequente kwaliteitsontwikkeling.'

Een en ander is het resultaat van overleg van Höfken met vertegenwoordigers van de varkenssector. De partijen zijn het er over eens dat het teruglopende rendement niet meer alleen te maken heeft met de bekende varkenscyclus. ”Veel varkensbedrijven worden in hun voortbestaan bedreigd”, aldus Höfken.

Wat betreft de vervroegde uibetaling van de bedrijfspremies geldt overigens dat daarop bij de deelstaatsministeries is aangedrongen door bondslandbouwminister Aigner in Berlijn. Reden was echter niet primair de teleurstellende prijs- en kostenontwikkeling in de varkenshouderij, maar vooral de Ehec-crisis in de voedingstuinbouw. Welke deelstaten behalve Rijnland-Palts aan die vervroegde uitbetaling gevolg kunnen geven is nog niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.