Varkenshouderij

Nieuws 175 x bekeken

Project biologische berehouderij van start

Wageningen – Op drie biologische varkensbedrijven is gestart met onderzoek naar het houden van biologische beren.

De onderzoekers van Wageningen UR willen de waarnemingen leggen naast die van het gangbare berenproject ’Houden van beren’.

Drie biologische varkensbedrijven gaan steeds vier maanden stoppen met castreren, zodat er een jaar lang biologische beren geslacht worden. Het eerste bedrijf is in de week van 5 september 2011 gestopt met castreren.

Doel is enerzijds meer zicht krijgen op het aandeel karkassen met berengeur uit de biologische varkenshouderij en op mogelijkheden ter voorkoming daarvan, en anderzijds vermindering van gedragsproblemen in de tweede helft van de vleesvarkensfase. Per bedrijf testen de onderzoekers bovendien mogelijke verbeteringen in de huisvesting, voeding of verzorging.

In 2010 is, samen met onderzoekers uit het gangbare traject, reeds begonnen met het op een rij zetten van de mogelijkheden om zonder gedragsproblemen beren te houden met zo min mogelijk karkassen met berengeur. Er is toen ook een oriënterende proef geweest op een praktijkbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.