Varkenshouderij

Nieuws 188 x bekeken 1 reactie

Meer varkens per bedrijf

Den Haag - Het aantal varkens in ons land is verder gestegen, terwijl het aantal bedrijven afnam.

Op een doorsnee bedrijf worden nu ruim 1.900 varkens gehouden, tegenover 1.700 een jaar eerder. Dat blijkt uit de Landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal varkens is dit jaar voor het zevende jaar op rij gestegen. Op 1 april stond de teller op 12,4 miljoen dieren en die werden gehouden op ongeveer 6.500 bedrijven. Ten opzichte van een jaar eerder zijn er 1 procent meer varkens en 7 procent minder bedrijven.

Het aantal biggen steeg met 3 procent naar 5,3 miljoen. Dit aantal is sinds 2001 niet zo hoog geweest. Het aantal vleesvarkens is nauwelijks veranderd, maar het aantal bedrijven met vleesvarkens daalde fors met 8 procent. De mestrechten zetten een rem op de omvang van de varkensstapel. Veel kleinere bedrijven stoppen ermee.

Het aantal runderen was op 1 april dit jaar met 3 procent afgenomen tot 3,9 miljoen. De daling van 107.000 dieren betrof zowel het melk- en fokvee als het vlees- en weidevee. De afname van de rundveestapel in ons land gaat gepaard met een hogere melkopbrengst per koe.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dit is echt het laatste jaar dat het aantal varkens nog is toegenomen.
    Het zou zo maar kunnen dat we nu 7 jaar krimp krijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.