Varkenshouderij

Nieuws

ISN eist hechte samenwerking in vleesketen

Dorsten - De Duitse varkenshoudersorganisatie ISN eist hechte samenwerking tussen alle spelers in de vleesketen en de overheid om de uitdagingen aan te gaan die de samenleving op het gebied van verdere vergroting van het dierenwelzijn vraagt.

Volgens ISN-voorzitter Heinrich Dierkes is van die hechte samenwerking tot dusver geen sprake geweest. Als het niet lukt om de klokken gelijk te zetten wordt dat de hele sector fataal inclusief mengvoerindustrie en slachterijen, waarschuwde Dierkes woensdag op de dag van de intensieve veehouderij van het Bauernverband, DBV-Veredlungstag 2011 in Dorsten in Noordrijn-Westfalen.

”Slagen we er niet in ons op de nieuwe eisen in te stellen zullen we het succesverhaal ’Duitse varkensproductie’ moeten beëindigen,” zo luidt de overtuiging van Dierkes. Zich voor de eisen van de samenleving afsluiten heeft naar de mening van de ISN-bestuurder geen enkele zin. ”Een offensieve omgang daarmee is een wezenlijke factor voor de toekomstige ontwikkeling van een succesvolle varkenshouderij. Deze uitdaging moeten we zonder voorbehoud aangaan.”

Dierkes erkent dat het moeilijk wordt gezien de eis om ook de kosten in bedwang te houden in verband met de wereldwijde concurrentie op een door verdringing en concentratie gekenmerkte markt. ”Deze spagaat wordt voor ons varkenshouders de grote test of we het halen of niet. We slagen echter alleen met verplichtende en vooral ook haalbare spelregels, die bovendien ook nog moeten worden doorberekend.”

Op de DBV-Veredlungstag sprak ondermeer ook Annechien ten Have van LTO. Ook zij toonde zich als een warm voorstander, om de maatschappelijke acceptatie van de varkenshouder actief op te krikken door te luisteren naar en te reageren op wat de samenleving wil.

Of registreer je om te kunnen reageren.