Varkenshouderij

Nieuws

’Graseiwit kan soja-import vervangen’

Appelscha – Met de hoogwaardige eiwitten uit gras kan een groot deel van de importsoja voor veevoeders worden vervangen. Dat bleek gisteren bij de feestelijke presentatie van de ’eerste mobiele grasraffinaderij’.

Het graseiwit is een geconcentreerde eiwitbron met een hoog aandeel aan gewenste aminozuren, waardoor het goed toepasbaar is in voeders voor biggen en leghennen. Een consortium van bedrijven werkt al zes jaar samen in het project Grassa! en claimt met de nieuwe techniek de sleutel in handen te hebben naar een nieuwe, op natuurlijke grondstoffen gebaseerde economie.

LTO Noord voorzitter Siem Jan Schenk draaide gisteren symbolisch de sleutel om van de raffinaderij op het erf van de familie Van de Hoef-Wijntjes in Appelscha. Grassa! Is een project van Courage met als deelnemers loonbedrijf Hoogland, Beuker, Eska Graphic Board, PMF mechanical en de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) .

De installatie ter grootte van een drietal containers perst het sap uit het gras, dat daarna in een chemisch raffinageproces wordt gesplitst. Dat levert een vochtig product op met 10% eiwit van hoge kwaliteit en een waterige fractie die met de mest over het land kan worden gereden.

De vezels vormen een restproduct dat zich mag verheugen in grote belangstelling van de grafische kartonindustrie, zo bleek uit een betoog van directeur Kees van Zijderveld van Eska Graphic Board. ”We zoeken naarstig naar nieuwe bronnen voor verse vezel, vooral door schaarste aan oud papier.”

Vooralsnog is het al bruikbaar als hulpstof, maar Van Zijderveld hoopt dat het Grassa! project erin slaagt de grasvezels op te werken tot een vervanger voor houtvezels. Dan ligt een markt voor honderduizenden tonnen met een goede prijs binnen bereik.

Of registreer je om te kunnen reageren.