Varkenshouderij

Nieuws 182 x bekeken

Duitse varkensvleesexport krap 3 procent omlaag in eerste halfjaar

Wiesbaden – De Duitse varkensvleesexport is in het eerste halfjaar ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar met 2,9 procent gedaald naar krap 1,17 miljoen ton.

Dat blijkt uit cijfers van het Statistische Bundesamt. De afzet op de gemeenschappelijke Europese markt (exclusief de binnenlandse Duitse markt) zakte afzonderlijk bekeken met 6,8 procent naar krap 840.500 ton.

De EU was daarmee volledig verantwoordelijk voor de negatieve trend, want de export naar derde landen nam juist toe, en wel met een kleine 9 procent naar ruim 328.600 ton. De teruggelopen export binnen de EU is waarschijnlijk voor een groot deel veroorzaakt door de dioxinecrisis van begin dit jaar. Nederland nam bijvoorbeeld tegen de 5 procent minder af. Het volume daalde daarmee naar krap 139.000 ton. Buiten de EU werd de groei vooral gehaald in China (plus bijna 27 procent naar 146.340 ton) en het door mkz getroffen Zuid-Korea. Hier werd de afzet ruim verzesvoudigd (plus 602,2 procent naar 13.520 ton).

De import daalde eveneens, en wel met ruim 9 procent naar ruim 528.000 ton. De EU-landen exporteerden afzonderlijk bekeken 9,3 procent minder. Dat de derde landen iets meer (3 procent) af hebben gezet is daarbij van weinig betekenis, gezien het feit dat 98 procent van de Duitse varkensvleesimport uit de EU komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.