Varkenshouderij

Nieuws

Duitse slachterijen volgende week over op nieuwe uitbetaling

Doetinchem – De Duitse grote varkensslachterijen voeren met ingang van volgende week nieuwe uitbetalingsschema’s (Maske) in.

Ondanks dat er de nodige onrust en onduidelijkheid over bestaat onder varkenshouders, verwachten grote exporteurs geen al te grote veranderingen in de werkelijke uitbetaling. Wel is het aantrekkelijker de varkens lichter te leveren.

Westfleisch maakte op 8 augustus al zijn nieuwe Maske bekend. De afgelopen weken heeft het bedrijf met het oude en nieuwe schema naast elkaar gewerkt zodat voor varkenshouders duidelijk is wat de effecten zijn. Vorige week maakten Tönnies en Danish Crown hun schema’s bekend. Het schema van Danish Crown is een kopie van dat van Tönnies. Opvallend is dat Vion nog geen Maske bekend heeft gemaakt.

Tönnies laat bij het nieuwe schema het schouderdeelstuk buiten beschouwing. De andere onderdelen krijgen een hogere puntenwaardering. In het eindresultaat zijn er nauwelijks verschillen te bespeuren.

In Duitsland heeft de varkenshouderijvakbond ISN stevige kritiek op de nieuwe schema’s. Vooral het feit dat de schema’s laat worden bekend gemaakt is punt van kritiek. Varkenshouders krijgen zo geen kans om op de nieuwe schema’s in te spelen.

De Nederlandse exporteur Jan Schuttert van het gelijknamige handelshuis in Ommen, verwacht dat het allemaal wel mee valt. ”Feit is dat Tönnies een onderscheidend schema wil en niet meer hetzelfde schema als Westfleisch. Dat hebben ze één keer gedaan, maar dat willen ze niet weer.” Schuttert wil volgende week een kleine vergelijkende test uitvoeren. Hij levert vergelijkbare partijen varkens van één varkenshouder af bij Westfleisch en bij Tönnies.

Ook Paul Reuling van Reuling Intervar in Wehl verwacht dat de gevolgen in de praktijk allemaal wel mee zullen vallen. ”Op het eerste gezicht lijken de Maskes heel erg te verschillen, maar onder de streep komen ze vrijwel gelijk uit”, aldus Reuling.

In Nederland gaan de slachterijen in januari over op een nieuw classificatiesysteem. De komende maanden draaien de bedrijven met het oude en nieuwe systeem naast elkaar om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.