Varkenshouderij

Nieuws 523 x bekeken

’Chinese markt snel open voor varkensvlees’

Zoetermeer – De Chinese markt gaat hopelijk al binnen enkele weken open voor varkensvlees. Dan zullen vooral varkensoren, -koppen en -staarten worden geëxporteerd. Voor de export van varkenspoten moet nog toestemming worden afgewacht.

Dit stelt secretaris Jos Jongerius van het Productschap Vee en Vlees (PVV). Twee slachterijen van Vion en de slachterij van Van Rooi in Helmond zijn inmiddels goedgekeurd voor export. Andere bedrijven wachten nog op goedkeuring door de Chinese autoriteiten. Met een exportvergunning zijn de bedrijven er echter nog niet. Ook hebben ze een importvergunning nodig van China. Dat is nu nog de laatste hindernis.

De laatste jaren ging er al een aardige hoeveelheid Nederlands varkensvlees naar China, maar via Hongkong. Deze route levert echter steeds meer problemen op. Daarom zit Nederland dringend te wachten op rechtstreekse toegang tot de Chinese markt. De varkenssector hoopt dat de weg spoedig vrij is, want de vraag vanuit China is ’enorm’, zo valt te horen.

Ook andere Europese landen wachten op toestemming om naar China te mogen exporteren. Duitsland zit net iets verder in de procedure dan Nederland. Frankrijk en Denemarken mogen al exporteren en Groot-Brittannië zit achter Nederland.

De Chinese markt is vooral van groot belang voor de zogenoemde vierkantsverwaardig van het varken. De Chinese consument is vooral dol op die delen van het varken die in Nederland minder courant zijn, maar dan moet wel aan een aantal extra eisen worden voldaan. Zo is voor varkenspootjes een speciaal ’pootjesprotocol’ ontwikkeld, om aan de eis van de Chinese consument te voldoen.

De Nederlandse praktijk dat varkenspootjes simpelweg worden afgeknipt en in een bak gedumpt, is niet acceptabel voor de Chinezen. Die willen elk pootje net zo zien behandeld als een schouderlapje of een varkenshaas. Vanwege de goede opbrengsten van de pootjes in China loont dat echter ook de moeite.

Of registreer je om te kunnen reageren.