Varkenshouderij

Nieuws

Britse varkenssector ’houdt adem in’

Londen – De Britse varkenssector houdt momenteel de adem in en wacht af welke kant de markt op gaat.

Veel varkenshouders houden het aantal zeugen op peil maar proberen tegelijkertijd wel de productie per zeug nog verder op te voeren.

Dat schrijft het varkensproductschap BPEX naar aanleiding van de jaarlijkse landbouwtelling. Daaruit blijkt dat het totaal aantal zeugen halverwege dit jaar uit kwam op 354.000, 2 procent meer dan een jaar eerder.

Het aantal barende zeugen bleef echter stabiel terwijl de totale varkensstapel van 3,2 miljoen dieren ook vrijwel even groot was als eind juni 2010. Tegelijkertijd worden de laatste paar maanden wel aanzienlijk meer zeugen naar de slacht gebracht, afgelopen maand weer 13 procent meer dan een jaar eerder.

Analist Stephen Howarth van het overkoepelende schap AHDB: ”Als je die dingen bij elkaar optelt, dan lijkt het er op dat varkenshouders hun minder productieve zeugen slachten en vervangen om de productiviteit van hun varkensstapel te maximaliseren. Op dit moment zijn ze echter niet de omvang van hun fokvee aan het verhogen of aan het verminderen.”

Volgens Andrew Knowles van BPEX is sprake van een ’stand-still’: ”De sector houdt z’n adem in voordat men beslist welke richting in te slaan. Iedereen houdt de prestaties van de varkensstapel scherp in de gaten om de productiviteit op te voeren. Veel producenten willen eerst eens zien of de erg hoge voerprijzen na de oogst omlaag gaan, waardoor de winstgevendheid terug zou kunnen keren, en welke richting de varkensprijzen op gaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.