Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Big wil zelfde aroma als zeug

Wageningen - Met eenvoudige ingrepen in het voerregime in de dracht- en kraamtijd zijn eetproblemen met pas gespeende biggen te voorkomen.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Marije Oostindje van Wageningen UR, gefinancierd door stichting STW.

Biggen leren van het eetgedrag van hun moeder. Als ze na het spenen voer krijgen dat lijkt op het voer van haar, nemen ze het makkelijker op. Geur en smaak zijn het belangrijkst. Ook is de plaats waar ze het voer krijgen van belang. Biggenvoer met het aroma van zeugenvoer zou speenproblemen kunnen verhelpen. Een andere oplossing is de voerbak in de kraamstal lager te hangen, om er kennis mee te maken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    b,dekker

    Wat is het nut van dergelijke proeven?Ik heb nog nooit meegemaakt,dat biggen na het spenen zeugenvoer lekker vinden.Zeugenbrokken zijin vaak niet lekker en aroma in dit voer zal de smakelijkheid maar gedeeltelijk verhogen.Geef de biggen gewoon lekker biggenvoer na het spenen en dit is voldoende voor de gespeende biggen.Speen problemen moet men in een andere hoek zoeken daar het voer maar een beperkte rol speelt.
    Dit promotie onderzoek is voor Marije natuurlijk goed maar voor de practijk gewoon een waardeloos idee.Aroma lost niets op.

Of registreer je om te kunnen reageren.