Varkenshouderij

Nieuws 255 x bekeken

België officieel vrij van Ziekte van Aujeszky

Brussel – De Europese Commissie geeft België de status ’officieel vrij van Aujeszky’, ofwel de artikel 10-status.

Dat meldt de Vlaamse nieuwssite Vilt. De nieuwe status zal de export naar Duitsland vergemakkelijken en de kosten per big met ongeveer 5 euro verminderen.

Het Belgische voedselagentschap FAVV diende de aanvraag voor de artikel 10-status in mei in bij de Europese Commissie. Na een unanieme stemming van de lidstaten heeft de Europese Commissie een positief advies gegeven. Naar verwachting wordt het advies eind oktober gepubliceerd, waarna de status 20 dagen later in werking treedt.

De Vereniging voor Varkenshouders (VEVA) reageert opgetogen dat Belgische biggen zonder bloedafnames geëxporteerd kunnen worden en verwacht dat de binnenlandse biggenprijs daardoor minder onder druk komt te staan.

Nederland heeft sinds 1 januari 2009 de Artikel 10 status voor de Ziekte van Aujeszky.

Of registreer je om te kunnen reageren.