Varkenshouderij

Nieuws 319 x bekeken

Antibioticaverbruik varkens ruim kwart verminderd

Wageningen – Het antibioticaverbruik op varkensbedrijven is in 2010 afgenomen.

De vastgestelde dalingen komen neer op 24 procent op vermeerderingsbedrijven en 31 procent op vleesvarkensbedrijven.

Dat blijkt uit de nieuwste gegevens over het veterinair antibioticaverbruik die landbouweconomisch instituut LEI bekend heeft gemaakt.

Het LEI heeft gegevens over het antibioticaverbruik verzameld op de bedrijven uit het eigen netwerk van het instituut. Het gaat om 48 vermeerderingsbedrijven met in totaal 24.593 dieren en 64 vleesvarkensbedrijven met 153.887 dieren.

Op vermeerderingsbedrijven lag het verbruik in 2010 op gemiddeld 19 dagdoseringen per dier per jaar, tegen 25 een jaar eerder. Op vleesvarkensbedrijven daalde het gemiddelde aantal dagdoseringen per dier per jaar van 16 naar 11. Het LEI constateert wel dat er een enorme variatie is in het antibioticaverbruik op de verschillende bedrijven.
Op vermeerderingsbedrijven worden bijna alle antibiotica aangewend bij de biggen. 83 procent van de antibiotica wordt via de bek (oraal) toegediend. Zeugen krijgen slechts incidenteel antibiotica.
De helft van de toegediende antibiotica op vermeerderingsbedrijven betreft tetracyclinen. 0,6 procent van de toegediende antibiotica is van de derde en vierde generatie cephalosporinen en 0,2 procent fluoroquinolonen, die worden toegediend aan jonge biggen vóór spenen.

Ook de vleesvarkens krijgen de antibiotica voor het overgrote deel via de bek (95 procent) toegediend. Vleesvarkens krijgen vooral tetracyclinen (66 procent) toegediend. Gebruik van cephalosporinen en fluoroquinolonen is niet gemeld door de vleesvarkensbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.