Varkenshouderij

Nieuws 2352 x bekeken 1 reactie

'Agressief gedrag bij varkens is voorspelbaar'

Brussel – Agressief gedrag bij varkens vertoont duidelijke patronen.

Het is mogelijk die patronen met moderne detectieapparatuur te herkennen en er op tijd op in te spelen en zo de agressie van de dieren in te dammen. Dat was de conclusie van de tweede BioBusiness-workshop in Brussel. Het BioBusiness-project wil moderne meetapparatuur koppelen aan identificatie van problemen, waardoor ingegrepen kan worden. Het project met een looptijd van vier jaar, is onderdeel van het Europese Marie-Curie-onderzoeksproject. Het Nederlandse bedrijf Fancom is betrokken in het project. Daarnaast zijn ook universiteiten in België, Duitsland en Italië betrokken bij het project.

Fancom-onderzoeker Maciej Oczak volgde een hok met varkens van 23 kilo gedurende drie dagen. Gedragingen werden allemaal vastgelegd, geanalyseerd en voorzien van een label. Het ging ondermeer om zaken als kopstoten en oprijden. Ook het vervolg van de schermutselingen bracht Oczak in kaart. De analyse van de observaties maakte het mogelijk om patronen in agressief gedrag van varkens te zien, alswel in de positie van de lichamen van de dieren tijdens de gevechten. Met die informatie kan vervolgens het concept ontwikkeld worden voor een interventiestrategie. Hoe dat in de praktijk vorm gaat krijgen, is nog niet praktijkrijp, maar is wel mogelijk, zei Oczak, die samen met nog drie andere onderzoekers aan dit project werkt.

Fancom heeft voor de kortere termijn een ander precisie-concept op de rol staan zo bleek tijdens de bijeenkomst in Brussel. Het bedrijf werkt aan een programma rondom kuchdetectie, waarbij met behulp van microfoons eerder longziektes kunnen worden vastgesteld. Het bedrijf verwacht ermee de markt op te kunnen in 2012.

Eén reactie

  • no-profile-image

    goed zo

Of registreer je om te kunnen reageren.