Varkenshouderij

Nieuws 173 x bekeken

AMI vreest 'massief aantal bedrijfsbeëindigingen' in Duitse varkenshouderij

Bonn - Het Duitse landbouwmarktbureau AMI waarschuwt voor een ’massief aantal bedrijfsbeëindigingen’ in de varkenshouderij en dan vooral in de biggenvermeerdering als de kosten-/batenverhouding zich niet op korte termijn in positieve zin wijzigt.

”Begin dit jaar zorgde het dioxineschandaal voor miljoenenverliezen bij de boeren, daarna stegen de kosten veel sterker dan de producentenprijzen,” stelt vleesmarktanalist Dietmar Weiss. Volgens de analist kost de productie van een varken momenteel rond de 30 euro meer dan vorig jaar als gevolg van niet alleen de prijzen van mengvoer, maar ook die van energie, pacht en kunstmest.

Herstel op korte termijn is echter een vrome wens. ”Verbetering van de marktsituatie zal waarschijnlijk nog wel enige tijd op zich laten wachten,” aldus Weiss. ”De mengvoerprijzen daalden in juli en agustus weliswaar licht, maar bewegen zich niettemin op een zeer hoog niveau.”

Of registreer je om te kunnen reageren.