Varkenshouderij

Nieuws 352 x bekeken

2013 dringt door in Frankrijk

Rennes - De deadline van 1 januari 2013 dringt langzaam door tot de Franse varkensindustrie. In dat jaar moeten op last van Brussel alle zeugenhouders hun dragende zeugen in groepshuisvesting houden.

Het belang van 2013 was voelbaar deze week op de jaarlijkse veehouderijbeurs SPACE, gehouden in het Bretonse Rennes. Een van de innovaties die een speciale vermelding van drie sterren won was het voerstation ‘Eliskool’ van het Franse bedrijf Acémo.

Het voerstation heeft twee ingangen en twee uitgangen. Daardoor kan het voerstation zo in stallen worden ingebouwd dat statische groepen van gelten en zeugen naast elkaar geplaatst kunnen worden en gebruik kunnen maken van hetzelfde voerstation, en toch agressie jegens de jonge gelten kan worden voorkomen.

Schattingen van het huidge conversiepercentage lopen uiteen, maar het lijkt er op dat ongeveer 30 procent van de Franse zeugenhouders al is omgeschakeld naar groepshuisvesting. Ook lijkt het er op dat langzaam maar zeker doordringt dat ‘2013’ serieus genomen moet worden – anderen ondernemen ook actie.

Veel varkenshouders worstelen echter met financiële problemen, door onder meer hoge voerprijzen en lage varkensprijzen, waardoor voor velen het simpelweg onmogelijk is om om te schakelen. Ook wordt gehoopt dat boeren in het eerste jaar na ‘2013’ op enige flexibiliteit van handhavers kunnen rekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.