Varkenshouderij

Nieuws

VWA in het gelijk gesteld in zaak tegen Porkland

Den Haag – De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft correct gehandeld toen zij in 2006 de erkenning van het slachthuis van Porkland in Melderslo tijdelijk schorste. Ook in de gang van zaken rond de registratie van de wasplaats van Porkland valt de VWA niets te verwijten. Dat blijkt uit de uitspraak van het College van beroep voor het Bedrijfsleven in een zaak die het in St. Philipsland gevestigde bedrijf had aangespannen tegen de VWA.

De VWA schorste de erkenning van het slachthuis in op 1 december 2006 nadat er tijdens de ante mortem-keuringen van varkens enkele dage eerder grote onregelmatigheden werden geconstateerd. Dat leidde er toe dat de keurmeester de keuringen per direct beëindigde. De erkenning zou pas weer worden toegekend op het moment dat de eigenaren van het slachthuis zouden aangeven dat ze de instructies van toezichthoudende dierenartsen zouden opvolgen en een schriftelijke verklaring waarin de eigenaren zouden aangeven hoe ze om wensten te gaan met de slacht van dieren met een waarschijnlijke ziekte of aandoening.

De VWA schrapte op 1 december 2006 de registratie van de wasplaats van Porkland, omdat er geen goede protocollen aanwezig waren en er ook aan de overige administratie allerlei zaken ontbraken. dit gebeurde nadat in de periode daaraan vooraf al regelmatig was gecorrespondeerd over de gang van zaken bij de wasplaats.

De rechter stelt dat duidelijk vast staat dat Porkland pas op 7 december 2006 aan de geëiste verplichtingen voldaan had. De schorsingen waren terecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.