Varkenshouderij

Nieuws 259 x bekeken 7 reacties

Unifar wil fonds voor opkoop biggen

Luttenberg – Unifar blijft voorstander van een collectief fonds voor opkoop van overtollige biggen.

Dat zegt voorzitter Edwin Tijs van Unifar. Unifar noemt zijn idee het 'Unifar Biggengezondheidsplan'. De komende tijd wil de Unifar-voorzitter het idee overleggen met bestuurders en beleidsmakers van LTO, NVV en het PVV. In het kort komt het al eerder dit voorjaar gepresenteerde plan van Unifar er op neer dat er een fonds wordt gevormd dat wordt beheerd door het PVV. Zeugenhouders zouden 5 euro per zeug moeten bijdragen. De 5 miljoen euro die dit oplevert worden gebruikt voor de opkoop van biggen die vervolgens als slachtbig worden afgezet. De opkoop zou van start moeten gaan op het moment dat de opbrengstprijs van de biggen daalt onder de kostprijs.

Tijs gaat er van uit dat vooral de minder goede kwaliteiten biggen worden aangeboden in het kader van die opkoopregeling. Dat heeft als nevenvoordeel dat deze minder goede kwaliteit biggen niet bij de vleesvarkenshouders terecht komen en daar niet de gezondheid van de overige gezonde biggen bedreigen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mooi bedacht, maar komt er een eerlijke verdeling?
  De brutaalsten profiteren weer het meest?

 • no-profile-image

  Deze minder goede biggen horen helemal niet op het vleesvarkensbedrijf, niet in goede en niet in slechte tijden.
  Zo laten de vermeerderaars zich wel in de kaart kijken!

 • no-profile-image

  Deze minder goede biggen horen helemal niet op het vleesvarkensbedrijf, niet in goede en niet in slechte tijden.
  Zo laten de vermeerderaars zich wel in de kaart kijken!

 • no-profile-image

  Deze minder goede biggen horen helemal niet op het vleesvarkensbedrijf, niet in goede en niet in slechte tijden.
  Zo laten de vermeerderaars zich wel in de kaart kijken!

 • no-profile-image

  Deze minder goede biggen horen helemal niet op het vleesvarkensbedrijf, niet in goede en niet in slechte tijden.
  Zo laten de vermeerderaars zich wel in de kaart kijken!

 • no-profile-image

  volgens mij is er bijna nooit wat goed voor iedereen, maar zoiezo is het goed om chinees te gaan leren.............. want als ik het goed heb gelezen, zag ik in een andere column een stukje staan over de chineze varkensprijs. En dat deze dus o.a. gestegen zou zijn wegens de gestegen voerprijs !!!!!!!!! Dus volgens mij is het allemaal niet zo moeilijk.
  Maar andersom zal het waarschijnlijk in nederland beter lukken; en dat is, als de voerprijs zakt........ dan zal de varkensprijs misschien ook wel zakken............

 • no-profile-image

  Edwin Tijs mag alvast gaan nadenken hoe Unifar kan blijven bestaan door biggen te blijven opkopen. Of is het eenmalig totdat de 5 miljoen inleg op is? In ieder geval betekent een dergelijke plan, als het werkelijkheid wordt, een extra koper, een extra koper betekent extra vraag, extra vraag drijft de biggenprijs op, bij een stijgende biggenprijs zal de productie van biggen toenemen en dat komt niet ten goede van de biggen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.