Varkenshouderij

Nieuws

PVV onderhandelt verder met ELI over varkenspestanalyses

Nijkerk – Het Productschap Vee en Vlees (PVV) gaat verder onderhandelen met het ministerie van ELI over de status van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) op het gebied van de analyses van bloedmonsters op klassieke varkenspest.

Het CVI is op dit moment het enige lab dat bloedmonsters op klassieke varkenspest mag onderzoeken. Het CVI ontleent die status aan het feit dat het een zekere crisisparaatheid moet behouden. Het gevolg is echter wel dat er nauwelijks marktwerking mogelijk is op dit gebied. Andere laboratoria komen niet aan de bak en het gevolg is dat de kosten van het KVP-onderzoek voor de varkenshouders te hoog kunnen zijn.

In eerdere gesprekken met het ministerie van ELI had het PVV overeenstemming voor een opzet waarbij de hogere kosten niet meer rechtstreeks ten laste komen aan de varkenshouderij, maar voor een deel zouden worden betaald uit het Diergezondheidsfonds.

LTO en NVV hebben tijdens de vergadering van de commissie varkenshouderij er op aangedrongen nieuwe gesprekken aan te gaan met ELI en nadrukkelijk mogelijkheden te onderzoeken dat ook andere laboratoria de varkenspestanalyses mogen doen.

Lees ook: CVI blijft enige lab voor klassieke varkenspest

Of registreer je om te kunnen reageren.