Varkenshouderij

Nieuws 248 x bekeken 1 reactie

Gemengde reacties op Veva-plan

Gent – De Vlaamse boerenorganisatie Algemeen Boerensyndicaat is positief over de plannen van de Veva om 20 procent van de zeugenstapel uit de markt te halen. De Belgische boerenbond ziet niets in het plan.

“We zien wel wat in het plan van de Veva om zeugen op te kopen”, zegt Guy Depraetere van het Algemeen Boerensyndicaat. “Maar het heeft geen zin om het alleen in Vlaanderen te doen. Voorwaarde moet wel zijn dat ook in andere landen, Frankrijk, Duitsland en Nederland stappen worden gezet.” aldus Depraetere. Bert Bohnen van de Belgische Boerenbond ziet om diezelfde reden helemaal niets in het plan. “Als wij in Vlaanderen onze zeugenstapel inkrimpen lachen jullie in Holland ons uit. Jullie kunnen weer meer biggen exporteren. Bovendien gaat het plan van Veva er vanuit dat de varkenshouders het benodigde geld zelf opbrengen. Maar die gaan dat niet betalen want ze zitten al in de problemen.” Bohnen ziet alleen mogelijkheden als er op Europese schaal een regeling wordt ontwikkeld.

Veva publiceerde woensdag een plan om 20 procent van de Vlaamse zeugenstapel via een opkoopregeling uit productie te nemen. De zeugen zouden tegen een bedrag van 650 euro uit de markt moeten worden genomen. De benodigde 65 miljoen euro om 100.000 zeugen op te kopen moet worden voorgefinancierd door de Vlaamse overheid en worden terugbetaald via een heffing van een euro per vleesvarken.

De Veva heeft het plan voorgelegd en toegelicht bij minister president Kris Peeters van Vlaanderen. Het plan is ontwikkeld naar analogie van een regeling die een kleine tien jaar geleden is uitgevoerd in Vlaanderen. Zeugen werden toen uit de markt gehaald om het mestoverschot te lijf te gaan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    lb

    Wij hebben in nederland helemaal geeen crises vraag maar na rabobank

Of registreer je om te kunnen reageren.