Varkenshouderij

Nieuws 596 x bekeken

’Geen euthanasie van gezonde biggen’

Beerta Odiliapeel – LTO en NVV hebben geen signalen dat er koppels gezonde biggen worden geëuthanaseerd omdat er geen afzet voor is.

Dagblad Trouw meldde vandaag dat dat voor zou komen. Handelaren en exporteurs zeggen dat slechte biggen en achterblijvers wel eerder worden geëuthanaseerd. Voor deze categorie dieren is in de huidige marktomstandigheden geen markt te vinden. Door de slechte afzetmogelijkheden worden ook meer koppels biggen aangeboden als slachtbig. Ook die afzet richting slachterijen in Duitsland en in Oostbloklanden loopt echter steeds moeizamer, zeggen exporteurs. Slachterijen vriezen het vlees in en hopen op betere prijzen later in het seizoen.

”Euthanaseren van koppels gezonde biggen kan niet, is niet verantwoord”, zegt LTO-vakgroepvoorzitter Annechien ten Have. ”Het strookt ook niet met het gevoel van de varkenshouder. Daarvoor worden de dieren niet geproduceerd. Als er al goede biggen worden geëuthanaseerd geeft dat aan hoe hoog de nood is gestegen bij varkenshouders”, aldus Ten Have.

Ook NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg noemt euthanasie maatschappelijk onverantwoord. Zwanenburg zoekt oplossingen in meer aanbodsregulering via het dekmanagement en terugbrengen van de aantallen zeugen.

KNMvD keurt het doodspuiten van gezonde biggen voor economische redenen af. Volgens Martijn Steenaert, secretaris van de Vakgroep Gezondheidszorg Varken van de KNMvD is de taak van een dierenarts om euthanasie enkel toe te passen om dieren niet onnodig te laten lijden. Steenaert: “Daar past het euthanaseren van gezonde biggen dus totaal niet in”. Ook refereert Steenaert aan de varkenspestperiode waar veel biggen ter voorkoming van te verwachten welzijnsproblemen werden doodgespoten. Dit heeft tot veel emotionele reacties geleid, bij zowel varkenshouders als dierenartsen. “Het kan en mag nooit de bedoeling zijn om het marktevenwicht van de varkenssector te herstellen met het euthanaseren van gezonde dieren. Het wordt tijd dat men zich realiseert dat varkenshouders in Nederland in een wurggreep worden gehouden tussen enerzijds “kiloknallers” en anderzijds maatschappelijke eisen aar Nederland internationaal mee voorop loopt. Varkenshouders verdienen gewoon een eerlijke prijs voor wat ze produceren” zegt Steenaert.

Leo van Leengoed, eigenaar PorQ en universitair hoofddocent aan de faculteit Diergeneeskunde, verwacht niet dat gezonde biggen echt worden doodgespoten. ”Daarvoor is de zorgzaamheid van de veehouder voor de dieren te groot.” Hij pleit wel voor meer structurele oplossingen om de sector weer gezond te maken. ”Winst kan worden behaald door betere ketensamenwerking en wellicht een quoteringssysteem door de sector zelf.” Een fokverbod haalt volgens hem op korte termijn niet veel uit.

Auteurs: Sake Moesker en Emmy Koeleman

Of registreer je om te kunnen reageren.