Varkenshouderij

Nieuws 1275 x bekeken 5 reacties

Export varkensvlees daalt

Zoetermeer – Nederlandse varkensvleesbedrijven voerden dit jaar tot en met juli ruim 441.000 ton varkensvlees uit. Dat is 4,9 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Toen ging bijna 464.000 ton de grens over. Vooral Duitsland neemt minder Nederlands varkensvlees af. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Vee en Vlees.

Duitsland nam in de eerste zeven manden van dit jaar ruim 49.000 ton Nederlands varkensvlees af. Dat is ruim 27.000 ton ofwel 35 procent minder dan in de vergelijkbare periode van 2010. Duitsland is daarmee gekelderd van plaats 2 naar 4 op de ranglijst van belangrijkste buitenlandse afnemers van Nederlands varkensvlees. Duitse afnemers willen steeds meer varkensvleesproducten van Duitse herkomst. Duitse slachterijen spelen daar op in door meer vleesvarkens te slachten (plus 1,9 procent naar 29,6 miljoen stuks).

Naast de forse afname van de uitvoer naar Duitsland nam Engeland, de belangrijkste buitenlandse koper van Nederlands varkensvlees, dit jaar ook veel minder varkensvleesproducten inclusief bacon af. De daling bedroeg 10,4 procent naar bijna 89.000 ton.

De Nederlandse export naar Italië en Griekenland daalde met respectievelijk 11,8 en 2,5 procent naar 59.000 en 53.000 ton. Naar overige landen (vooral voormalige Oostbloklanden) ging daarentegen met ruim 160.000 ton bijna 19 procent meer Nederlands varkensvlees. Die stijging compenseert het exportverlies naar de belangrijkste buitenlandse afnemers niet.

De forse daling van de export van varkensvlees uit Nederland staat in schril contrast met het aantal verwerkte vleesvarkens in Nederlandse varkensslachterijen. Dat steeg met 3,6 procent naar 8,25 miljoen stuks. Nederlandse varkensvleesbedrijven zetten steeds meer van hun producten af aan Nederlandse supermarkten.

Het varkensvlees met één ster van de Dierenbescherming bij Albert Heijn is volledig afkomstig van Nederlandse vleesvarkens. Grossier Hennie Groothedde in Vaasen, die vleesvarkens laat slachten bij het Duitse vleesbedrijf Tönnies in Rheda, constateert ook dat Nederlandse grootwinkelbedrijven steeds meer overstappen op varkensvlees van Nederlandse dieren. Hij stapte anderhalf jaar geleden volledig over het op slachten van Nederlandse vleesvarkens in Duitsland. Het vlees daarvan levert hij aan diverse Nederlandse supermarkten, behalve Albert Heijn. Vion levert bij de laatstgenoemde grootwinkelbedrijf het varkensvlees met één ster en het biologische varkensvlees. Groothedde is ook bezig met het krijgen van één ster van de Dierenbescherming voor zijn varkensvlees.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Stefan Derks

  Verander de titel eens a.u.b., dit is nergens voor nodig om zo'n tendentieus bericht te schrijven.
  Export varkensvlees daalt licht lijkt een meer gepaste titel.

 • no-profile-image

  Is inmiddels aangepast. Een daling met 4,9 procent is overigens geen lichte daling, maar een daling. Derk Klein Kranenberg.

 • no-profile-image

  Klinkt al heel anders, schrijf maar eens over de kansen voor export van varkensvlees. Prijzen in Europa zijn het laagst in de wereld op dit moment; Brazilie 1,45€ per kilo levend, Rusland 1,80€ en China meer dan 2,-€. Het prijsverschil is veel te groot met Europa, dit kan toch niet lang zo blijven. Misschien is een zwakkere € is voor de varkenshouderij geen slechte zaak, zal de export van varkensvlees stimuleren. De Denen hebben al een voorschot genomen en betalen bijna de hoogste prijs van EUROPA door de verbeterde exporten naar Japan, Zuid Korea, Hongkong en China, ondanks een sterke valuta. Wellicht kan Nederland hier navolging aan geven. Het wordt tijd voor het verkoopapparaat bij onze vleesgiganten eens extra alert te laten zijn, misschien een weekje minder vakantie nemen!

 • no-profile-image

  mesterke Brabant

  De conlusie dat er dan meer de diepvries is ingegaan, lijkt mij wat kort door de bocht, hebben de supermarkten hier mischien wel meer In Nederland geslachte varkens gebruikt ivm o.a. de dioxineperikelen in Duitsland. ?

 • no-profile-image

  Aha, een onafhankelijke krant schrijft wat de lezers willen. Ja, zo kan het ook, t is eigenlijk wel democratisch

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.