Varkenshouderij

Nieuws 343 x bekeken

Export varkensmest naar Duitsland fors gedaald

Assen – De export van varkensmest naar Duitsland is in de eerste zeven maanden dit jaar fors gedaald. Tot en met 1 augustus werd 50.206 ton varkensmest naar Duitsland geëxporteerd. In 2010 werd in het hele jaar nog 288.434 ton geëxporteerd, in 2009 was het nog 630.062 ton.

Met de export van de varkensmest werd 250.668 kilo fosfaat en 406.377 kilo stikstof geëxporteerd. Dat is 84 procent minder dan het totaal van vorig jaar en 92 procent minder dan het recordjaar 2008, toen 2,9 miljoen kilo fosfaat werd geëxporteerd via varkensmest naar Duitsland. De export van varkensmest naar België is met 70.585 ton vergelijkbaar met vorig jaar.

De forse daling is het gevolg van de extra eisen die de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen stelde aan Nederlandse mest. De mest moest voortaan via druksterilisatie bij 130 graden Celsius op 3 bar gesteriliseerd worden. Om hieraan te kunnen voldoen moesten exporteurs eerst investeren in een dergelijke installatie.

Als gevolg van Europese regelgeving mag vanaf 19 augustus weer gehygiëniseerde varkensdrijfmest naar Duitsland worden vervoerd. Er is dan geen veterinaire toestemming van het ontvangende land meer nodig voor de export van verwerkte mest. Ook hoeft de verwerkte mest niet meer geregistreerd te worden in volgsysteem Traces. Volgens loonwerkersorganisatie Cumela zijn exporteurs van varkensmest al bezig met de voorbereidingen hiervan, zodat er nog varkensmest op de Duitse graanstoppels uitgereden kan worden.

De totale mestexport is dit jaar tot 1 augustus met 23 procent lager dan in dezelfde periode in 2010, in vergelijking met 2009 ligt de export 34 procent achter.

Of registreer je om te kunnen reageren.