Varkenshouderij

Nieuws 6194 x bekeken

Doorbraak in onderzoek transplantatie varkensorganen naar mensen

Greifswald – Onderzoekers van het Duitse Friedrich Loeffler Institut (FLI) en het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Sangamo hebben varkens kunnen fokken die beter geschikt zijn voor transplantatie van varkensorganen naar mensen.

Met behulp van een zogeheten zinkfinger-enzym wordt de afweerfactor in het genetische materiaal van het varken uitgeschakeld. Hierdoor zal het afweersysteem van het menselijk lichaam minder heftig reageren op organen van deze varkens.

Organen van varkens lijken sterk op die van mensen. Daarom is het mogelijk om bijvoorbeeld een varkenshart te transplanteren naar het het menselijk lichaam. Door het sterke afweersysteem wordt het nieuwe orgaan echter vaak afgestoten door de mens, waardoor deze zogenoemde xenotransplantatie in de praktijk vaak niet effectief was.

Door de nieuwe uitvinding zijn de mogelijkheden voor het gebruik van varkensorganen voor transplantatiedoeleinden aanzienlijk vergroot. Zeker gezien het grote tekort aan donororganen biedt de nieuwe kennis volgens de onderzoekers mogelijkheden voor de toekomst.
De wetenschappers hebben het enzym op een speciale manier kunnen inbrengen in bindweefselcellen van varkens. Hiermee is alleen het genetische materiaal voor de afweerfactoren aangepast, waardoor het varken de stoffen waarop het menselijke afweersysteem heftig reageert niet meer produceert. De overige genetische informatie is volgens de onderzoekers niet veranderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.