Varkenshouderij

Nieuws 177 x bekeken

'Bestrijding Afrikaanse varkenspest onvoldoende serieus genomen door Russische overheid'

Moskou - De bestrijding van Afrikaanse varkenspest in Rusland moet veel strenger en beter gecoördineerd worden aangepakt dan tot nu toe, maar vooralsnog neemt de Russische regering het probleem niet serieus genoeg.

Dit tekent de krant RBK Sankt Peterburg op uit de mond van een anonieme zegspersoon dichtbij de Russische ministerraad. Om de verspreiding van de epidemie echt een halt toe te roepen, moet een senior-figuur in de regering - bij voorbeeld een vice-premier - worden belast van de coördinatie van de bestrijding, zo klinkt het.

Nu is de bestrijding verdeeld over diverse federale ministeries: onder meer landbouw, binnenlandse zaken, transport, voedselcontrole en natuur. Ze dragen allen een steentje bij, maar niet gecoördineerd en niet allen even consequent. Vooral binnenlandse zaken zou een stap meer kunnen zetten, is de indruk. Reden is dat illegale dier- en vleestransporten en ook de ongeregistreerde houderij van varkens te weinig worden aangepakt. Ook de monitoring van kuddes wilde zwijnen laat te wensen over - een taak voor het ministerie voor natuur.

Minister van landbouw Jelena Skrinnik heeft afgelopen voorjaar al eens de vrees uitgesproken dat Rusland zijn hele varkensstapel kwijtraakt als dit jaar geen serieuze maatregelen worden getroffen om de Afrikaanse varkenspest de kop in te drukken. Intussen gaat de verspreiding van de varkenspest verder. De laatste tijd wordt bijna elke dag wel een nieuwe uitbraak gemeld ergens in Europees Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.