Varkenshouderij

Nieuws

'Vleeshandel vrijwel stilgevallen'

Doetinchem - De vleeshandel is vrijwel stilgevallen. Dat zeggen verschillende woordvoerders van de slachterijen. Uit gegevens van het Productschap Vee en Vlees (PVV) blijkt dat de Nederlandse vleesvarkenproductie vrijwel gelijk is aan vorig jaar.

Woordvoerders uit de Nederlandse slachterijwereld zeggen dat de vleesafzet zeer moeizaam loopt. De hammenafzet naar Italië is vrijwel volledig stilgevallen. Ook de afzet naar andere Zuid-Europese landen als Spanje, Griekenland en Portugal loopt nauwelijks.

Uit de gegevens van het PVV blijkt dat er in het eerste halfjaar in Nederland 7,2 miljoen varkens zijn geslacht; ongeveer 255.000 stuks meer dan vorig jaar over dezelfde periode. De export van vleesvarkens is wat kleiner dan vorig jaar; ongeveer 200.000 stuks. De conclusie is dan ook dat de productie in Nederland niet is verminderd.

Het zelfde geldt voor de biggenexport. Tot en met half juni heeft Nederland ongeveer 18.000 biggen meer geëxporteerd dan een jaar geleden. De productie in Nederland blijft vooralsnog dus op peil, ondanks de slechte prijsvorming.

De dalende varkensnoteringen baren NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg grote zorgen. ”De rek raakt er zo langzamerhand volledig uit bij de varkensbedrijven.” De NVV-voorzitter ziet geen reden waarom de prijs zo hard omlaag moet. Hij verwijt de huidige ontwikkeling vooral de Duitse slachterijen. ”Het spel wordt in Duitsland gespeeld. Wij zien dat het aanbod van varkens niet overdreven groot is en dat de vleeshandel redelijk doorloopt. Er zijn kennelijk andere krachten die ervoor zorgen dat de prijs niet mag stijgen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.