Varkenshouderij

Nieuws

Varkenssector haalt antibiotica-eis 2011

Doetinchem - De eerste cijfers van grote dierenartsencombinaties wijzen erop dat de doelstelling gehaald wordt om in 2011 bij varkens 20 procent minder antibiotica te gebruiken dan in 2009.

Dat toont onderzoek van Boerderij. Voor de 50 procent reductie in 2013 wordt het, zoals het er nu uitziet, kantje boord. Daarvoor zal, vooral in de vleesvarkenshouderij, meer op entingen moeten worden ingezet.

Het streven voor 2011 ligt op 20 dierdagdoseringen bij zeugen en 13 dierdagdoseringen bij vleesvarkens. Bij De Oosthof samenwerkende dierenartsen in het Gelderse Neede, met 36 dierenartsen een van de grootsten van Nederland, lag in de eerste helft van 2011 het gebruik bij zowel de zeugen als vleesvarkens onder de norm, op respectievelijk 18,9 en 12,7 dierdagdoseringen.

Bij DAP Horst e.o voldoen de zeugen al aan de norm, de vleesvarkens niet met respectievelijk 19,2 en 16,3 dierdagdoseringen. Het achterblijven van de vleesvarkens wijt Horst aan grote problemen met APP in het afgelopen voorjaar. DAP Aadal in Heeswijk-Dinther haalt bij zeugen noch vleesvarkens het streven met respectievelijk 22 en 18 dierdagdoseringen.

Lees meer in Boerderij van dinsdag 26 juli 2011

Of registreer je om te kunnen reageren.