Varkenshouderij

Nieuws 644 x bekeken 8 reacties

Ten Have: er komt een sanering aan

Beerta – Er komt een koude sanering op de varkenssector af. Varkenshouders moeten hun knopen tellen en op tijd met hun bank en toeleveranciers in overleg treden. Dat zegt LTO-vakgroep voorzitter varkenshouderij Annechien ten Have.

Ten Have: ”Er zijn gewoon te veel varkens in de markt. Je ziet het met name ook bij de biggen. Binnen de vaste koppelingen loopt het nog wel, maar buiten die koppelingen raak je de biggen aan de straatstenen niet kwijt. Daarom moeten varkenshouders goed naar hun situatie kijken en conclusies trekken. Als je wilt stoppen, treed op tijd in overleg met je financiers en toeleveranciers over de schuldsanering en wie wat voor zijn rekening neemt. Financiers zullen ook een deel van de restschuld voor hun rekening moeten nemen.”

Ten Have bevestigt dat er een overleg op komst is tussen LTO, NVV, banken en voersector. ”Dat overleg zal waarschijnlijk na de vakantie plaatsvinden. Daar zal het ook gaan over deze zaken, hoe we de sanering die er aankomt zoveel mogelijk in goede banen kunnen leiden.”

In tegenstelling tot NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg die vooral de Duitse slachterijen verdenkt van spelletjes om de varkensprijs laag te houden, gelooft Ten Have daar niet in. ”Ik heb daarvan geen indicaties, ik moet de eerste bewijzen daarvan nog zien. Het is gewoon de markt die zijn rol speelt.”

Ten Have wijst er op dat in het verleden vooral saneringen onder invloed van de markt plaatsvonden in de zuidelijke en oostelijke staten van de EU. ”We zitten nu in een situatie dat we ook in Nederland de dans niet meer ontspringen. Het gaat ook nier gebeuren.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Land Tuinbouw Overproductie

 • no-profile-image

  Helaas brengt voedsel te weinig op voor de boeren. Daardoor is er een koude sanering gaande. De reconstructie maakt heel veel kapot, het plan deugt niet en het is zeker in crisistijd onbetaalbaar. Nieuwbouw is goed maar dat moet men doen als het betaalbaar is.
  Wie is er zo gek om alle intensieve bedrijven op elkaar in een LOG te plaatsen? Je moet de ruimte in het buitengebied verstandig gebruiken en bedrijven op voldoende afgstand van elkaar houden. Infectiedruk is dan lager en makkelijker uitbreiden voor de toekomst. Als de samenleving het belang van de vakenssector niet inziet, zal het moeilijk worden! Betaal voor goed voedsel!

 • no-profile-image

  Retail speelt met mens en dier.

 • no-profile-image

  In het verleden vond de sanering plaats in andere landen, die hadden een hogere kostprijs. In NL is men zo blij om uit te kunnen breiden dat men de kostprijs geheel uit het oog verliest en veel meer investeert per varken dan buiten NL (varkensrechten, luchtwassers,enz.) De rekening krijg je nu gepresenteerd, met dank aan alle adviseurs.

 • no-profile-image

  harald

  Goed zo Annechien, dit is nog eens goede belangenbehartiging.??!!!@#$
  Niet dus.

 • no-profile-image

  Volgens Annechien is er teveel varkensvlees in de Markt. Zo iets zei Van Aartsen jaren terug ook, en wat heeft die sanering opgebracht? Die varkens zijn allemaal naar het buitenland gegaan, en het overschot is er nog steeds. De vrije markt...... voor vele `n ideaal, maar niet voor de boer !!!

 • pdenh1

  De prijs op de markt wordt bepaald door vraag en aanbod. Dat is een wisselend gebeuren. Daardoor kan die prijs sterk fluctueren Thans is er kennelijk allerwege een te groot aanbod , waardoor de prijs zakkende is.Hoe moeilijk ook, de varkensproducent moet zich daarop richten en proberen de kosten te verlagen. Als dat niet meer gaat, door welke oorzaak dan ook, kan er een moment ontstaan, waarop het beter is de productie te stoppen, indien er structureel geen uitzicht meer is en er gesaneerd gaat worden. Dat is natuurlijk erg jammer voor de betrokkenen, die daardoor het loodje moeten leggen. In een vrije markt kan zoiets gebeuren en overproductie gestraft wordt.
  Sanering neemt de overproductie weg, zodat op de duur weer een prijsherstel intreedt en zij , die kunnen overleven, daarvan kunnen profiteren.Voor hen , die de productie moeten staken een hard gelag, want zij zullen een andere activiteit moeten opzetten of anderszins. Toegegeven overigens, dat een echte vrije markt niet bestaat . Tegenover duizenden producenten staat een relatief gering aantal afnemers, supermarkten geheten, die een grote inkoopmacht hebben, doch dit terzijde.

 • politiek

  Ik zie dat geheel anders. Noem mij eens een reden waarom de vakorganisaties, ZLTO en LTO ,NVV niet gewoon voor de gezinsbedrijven opkomen. Je behoord te denken in de strategie van groter en nog groter en grootest . Wat is bepalend in beleidsbepaling van deze zogenaamde vakorganisaties. Die enkele bedrijven die er overblijven, en uiteraard daar zal Annechien en Wyno ook wel bijhoren. Desgewenst kan ik wel enkele subsidievormen aanhalen die beperkt zijn gebleven tot die twee. Noem eens een paar strijdpunten op , dat men gaat voor gezinsbedrijven i.p.v. de eigen ik en die grote bedrijven. Een visie overigens die ook gedeeld wordt door een meerderheid van onze consumenten die onze producten moeten betalen. Het CDA uitgezonderd , want die gaan ook heus niet voor belangn van gezinsbedrijven.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.