Varkenshouderij

Nieuws

Rundertuberculose aangetroffen in Britse varkens

Cornwall - De runderziekte paratuberculose is aangetroffen in varkens op drie bedrijven in het Engelse Wales.

De varkens lopen buiten in een gebied waar de ziekte vaak voorkomt in wild en runderen. Waarschijnlijk zijn de varkens besmet geraakt door het eten van een geïnfecteerd dood wild dier op het terrein, volgens dierenarts Andy Biggs.

Deskundigen benadrukken dat de varkens minder infectieus zijn dan runderen en dat er daardoor geen risico is dat de varkens de ziekte naar de mens overdragen.

Het komt zelden voor dat varkens besmet raken met deze typische runderziekte. Varkens worden daarom niet standaard getest op tuberculose, alleen als het karkas in het slachthuis symptomen van de ziekte vertoont.

Naast het testen van andere varkens rondom de drie besmette bedrijven is Defra aan het onderzoeken wat de mogelijke transmissie vectoren kunnen zijn waardoor de varkens besmet zijn geraakt (zoals dassen en rauwe melk).

Of registreer je om te kunnen reageren.