Varkenshouderij

Nieuws 334 x bekeken

LLTB nodigt burgers uit in varkensstallen

Roermond – De LLTB organiseert de komende maanden excursies naar Limburgse varkensbedrijven.

De Limburgse boerenbond wil burgers een beter beeld geven van de varkenshouderij. ”Iedereen kan deelnemen die benieuwd is hoe het eraan toegaat in de stallen”, zegt adviseur Herman Mertens. ”Tijdens de rondleiding komen thema’s aan de orde als dierenwelzijn, gezondheid, geur, ammoniak, fijnstof, gebruik van antibiotica, schaalgrootte en landschappelijke inpassing.”

Volgens Mertens hebben veel mensen een verkeerd beeld van de varkenssector. ”We willen een dialoog met de samenleving. Dat doen we in Limburg al via de Verklaring van Roermond, waarin de sector praat met burgers, ondernemers, deskundigen en maatschappelijke organisaties. Er is veel belangstelling bij varkenshouders om hun bedrijf open te stellen voor de excursies.”

Mertens refereert aan opmerkingen van Hans Alders, die in opdracht van het kabinet de nationale dialoog megastallen leidt. ”Alders constateert dat mensen eigenlijk maar weinig weten hoe het er in een varkensbedrijf aan toe gaat.”

De eerste excursie vindt plaats op zaterdag 16 juli om 11.00 uur op het bedrijf van Elly en Edwin Michiels in Melderslo. Zij bouwen een nieuwe stal om te voldoen aan Europese eisen die in 2013 gaan gelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.