Varkenshouderij

Nieuws 239 x bekeken

Kostprijs big en varken stijgt flink

Wageningen – De kostprijs van biggen en vleesvarkens is het afgelopen halfjaar flink gestegen volgens berekeningen van onderzoekers van Wageningen Lifestock Research.

De prijzen van de dieren liggen op het hoogste niveau sinds begin jaren 90.

Wageningen maakt aan het begin en halverwege ieder jaar een berekening van de kosprijs van biggen en vleesvarkens voor het Landelijk Biggenprijzenschema. De kostprijs van biggen is in de afgelopen 6 maanden met € 2,90 gestegen naar € 56,16 per stuk inclusief btw. De kostprijs van een vleesvarken steeg in die periode met 14 cent naar € 1,86 per kilo inclusief btw.

De hoge voerprijs is de voornaamste oorzaak van de stijging van de kostprijzen. Ook de kosten van diergezondheid, KI en overige toegerekende kosten stegen met 5 euro per zeug. Alleen de lagere rente gaf het afgelopen halfjaar een kleine verlichting op de kostprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.