Varkenshouderij

Nieuws 189 x bekeken

Franse vleesregels niet nageleefd

Parijs – De Franse afspraken voor de vermelding van de herkomst van vlees op vleeswaren en andere varkensvleesproducten worden niet goed nageleefd. Bij verpakte vleeswaren van de bekende Franse merken bevat 30 procent geen herkomstvermelding. Bij duurdere vleeswaren loopt dat op tot 75 procent.

Dat constateert de vleesorganisatie SNIV-SNCP op basis van een eigen onderzoek. Eind vorig jaar spraken de organisaties van Franse varkenshouders met de vleesindustrie af dat alle producten van varkensvlees voorzien zouden worden van het land van herkomst. Is dat Frankrijk zelf, dan komt er ook het nationale kwaliteitsmerk VPF (Viande de Porc Française) op. Op die manier kan de consument makkelijker kiezen om een vleesproduct uit eigen land te kopen.

‘’Die afspraken worden echter niet opgevolgd. In feite is zelfs sprake van een verslechtering,’’ concludeert SNIV-SNCP. Drie maanden geleden trof de organisatie het VPF-kwaliteitsmerk nog aan op 85 procent van merk-vleeswaren, nu is dat weer gedaald naar 70 procent. Bij duurdere vleeswaren vermeldt slechts een kwart het land van herkomst van het verwerkte vlees. ‘’Het wordt daarom tijd om alle betrokkenen in de sector weer eens aan onze afspraken te herinneren,’’ denkt de organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.