Varkenshouderij

Nieuws 266 x bekeken

Franse varkensmarkt 'is het spuugzat'

Plerin - De Franse varkensmarkt en de varkenshouders zijn het 'spuugzat'.

"Dat is het enige woord dat de stemming goed omschrijft," stelt het bestuur van de varkensmarkt Marché du Porc Breton. De beschuldigende vinger gaat daarbij vooral richting Duitsland waar de recente prijsverlaging de markt volgens de Fransen uit zijn evenwicht heeft gebracht.

Op de varkensmarkt in Plérin in Bretagne, die als toonaangevend voor de Franse varkensprijs wordt gezien, is de notering maandag met 0,4 cent gedaald naar 1,292 euro per kilo. Die daling volgt op een langzaam opgaande lijn die vier weken stand hield en 1 volle cent aan de notering toevoegde. Voor het beursbestuur is die daling onbegrijpelijk. "Alle signalen lijken op groen te staan, een goede ontwikkeling bij het fokken, een goed niveau aan slachtingen, een toename van de export. En toch! De ontwikkeling van de prijs staat daar lijnrecht tegenover."

De Marché du Porc Breton denkt dat de slechte zomer van dit moment wel iets met de prijsdaling te maken heeft maar legt de schuld toch vooral bij de Duitsers die de markt hebben verstoord met hun prijsverlaging van 0,7 cent van afgelopen week. "Waarom kan men daar een dergelijke nieuwe neerwaartse prijsspiraal niet weerstaan?"

Of registreer je om te kunnen reageren.