Varkenshouderij

Nieuws 328 x bekeken

Duitse varkenshoudersorganisatie wil duidelijkheid

Damme – De Duitse varkenshoudersorganisatie ISN wijst de uitgangspunten van de in oktober in te voeren nieuwe vleesafrekeningsformules en –schema’s af. Deze zijn volgens een commentaar van ISN-directeur Torsten Staack te ingewikkeld en weer veel te veel gebaseerd op deelstukken en niet op het effectieve slachtgewicht en het spiervleesaandeel.

”Wij eisen een echte vereenvoudiging voor de varkenshouders en geen oppervlakkige cosmetische ingreep,” zo maakt Staack duidelijk. ”Ook al is momenteel nog slechts bekend wat Westfleisch van plan is te gaan doen met de nieuwe formules, tekent zich niettemin al af dat de nieuwe afrekeningsschema’s nog steeds gecompliceerd en weinig transparant blijven. Het is echter niet voldoende om een beetje te morrelen aan de systeemgrenzen. Dit systeem met waardering van deelstukken is een oeverloze zaak geworden en niet meer doorzichtig en nauwelijks meer te volgen.” Dat het zo niet deugt bewijst volgens Staack de huidige praktijk, waarbij maar rond de 10 procent van de vleesvarkens binnen de normen blijven en daarmee zonder kortingen worden afgerekend.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.