Varkenshouderij

Nieuws

De Groene Weg zoekt nieuwe producenten

Eindhoven – De Groene Weg, de biologische afdeling van Vion, is op zoek naar vier á vijf varkensbedrijven die biologisch willen gaan produceren.

De Groene Weg heeft te maken met een groeiende vraag naar biologisch varkensvlees, en kan per jaar zo’n 8.000 varkens extra verwaarden. Dat meldt een woordvoerder van De Groene Weg.

De Groene Weg slacht op het ogenblik ongeveer 1.350 biologische varkens per week. Het bedrijf verwacht te kunnen groeien naar een productie van ongeveer 1.500 varkens per week. ”We hebben eerst de productiemogelijkheden bij de bestaande 50 bedrijven zoveel mogelijk benut”, aldus de woordvoerder.

De extra afzet die De Groene Weg beoogt komt neer op zo’n 400 tot 500 zeugen die de biggen moeten gaan produceren. Op dit moment worden al concrete gesprekken gevoerd met varkenshouders die overwegen om te schakelen. Extra complicerend is wel dat voor de biologische productie een overgangstermijn van enkele jaren geldt alvorens er sprake is van volwaardige biologische productie.

Maurits Steverink, ketenmanager bij het Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten, stelt dat het biologische product de laatste jaren een structureel onderdeel van de levensmiddelenhandel is geworden. ”Retailers en consumenten worden steeds bewuster op het gebied van duurzaamheid en vergroening. Biologisch is op dat punt het verst. Daardoor stijgt de vraag. Bovendien heeft biologisch het voordeel dat het internationaal ook een vaste positie heeft. Dat geeft voordelen bij de vierkantsverwaarding.”

Of registreer je om te kunnen reageren.