Varkenshouderij

Nieuws

China wil nationale varkensvleesvoorraad aanspreken

Peking – De Chinese overheid overweegt een deel van de nationale varkensvleesvoorraad uit de vrieshuizen op de markt te brengen.

Dit in een poging iets te doen aan de sterk gestegen prijzen voor varkensvlees. China heeft zo’n 200.000 ton varkensvlees op voorraad in vrieshuizen.

Varkensvlees is bijna een eerste levensbehoefte voor de Chinezen. De consumentenprijs voor varkensvlees is de afgelopen maand met 17 procent gestegen en jaagt zo de inflatie aan. Oorzaak voor de scherpe prijsstijgingen voor varkensvlees liggen in de hogere voerprijzen, de gestegen lonen en de grotere vraag. De inflatie in China op jaarbasis berekend bedroeg in juni zo’n 6,4 procent.

Het vleesverbruik van de Chinese consument bestaat voor meer dan de helft uit varkensvlees. In sommige regio’s maakt varkensvlees zelfs meer dan 70 procent uit van de vleesconsumptie. Dit verklaart dus de zorg van de Chinese overheid over de gestegen prijs van dit volksvoedsel.

In 2007 besloot de Chinese regering een nationale reserve hoeveelheid van varkensvlees aan te leggen om in tijden van tekorten en grote vraag bijvoorbeeld als gevolg van een besmettelijke ziekte in te kunnen grijpen. De vraag is echter of 200.000 ton varkensvlees voldoende is. China is goed voor de helft van de wereldproductie en consumptie van varkensvlees, zo’n 50 miljoen ton. 200.000 ton is dan een druppel op een gloeiende plaat en zal de prijs nauwelijks beïnvloeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.