Varkenshouderij

Nieuws

Britten geven advies tegen berengeur

Londen - Het Britse varkensschap BPEX heeft een lijst met adviezen en tips voor het voorkomen en bestrijden van berengeur uitgegeven.

Het schap tekent daarbij aan dat Britten over het algemeen minder problemen lijken te hebben met berengeur dan consumenten in andere Europese landen.

"Het is belangrijk dat producenten het risico op berengeur zo klein mogelijk houden om te zorgen voor een consistent hoge kwaliteit bij varkensvlees en varkensvleesproducten voor de consument," stelt BPEX. Het schap noemt een aantal aandachtsgebieden waar varkenshouders zich op zouden moeten richten om berengeur te voorkomen. Daarbij gaat het onder meer om de hygiëne in de hokken, de ventilatie, een hogere concentratie vezels en juist minder proteïne in het voer en het bereiken van een hoger gewicht op jongere leeftijd. Bovendien geeft BPEX informatie over 'technologieën die in de pijplijn zitten om berengeur in de toekomst onder controle te houden.'

Het schap tekent daarbij bij aan 'dat consumenten interessant genoeg vaak verschillend reageren op berengeur, afhankelijk van waar in de wereld ze wonen en of het om mannen of vrouwen gaat.' Naast de verschillende opvattingen in Groot-Brittannië en de rest van Europa zijn ook vrouwen over het algemeen gevoeliger voor vlees met berengeur dan mannen. Overigens is castratie als middel tegen berengeur in Groot-Brittannië formeel wel toegestaan maar feitelijk vrijwel onmogelijk omdat het is verboden voor dieren en vlees die vallen onder de grote nationale kwaliteitssystemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.