Varkenshouderij

Nieuws 274 x bekeken

Banken verdeeld over belang dierenwelzijn bij investering

Den Haag – Niet alle banken nemen het thema verbeteren van dierenwelzijn van varkenshouderijen mee in investeringsafspraken. Dat heeft de Eerlijke Bankwijzer onderzocht onder elf Nederlandse banken.

Van de elf onderzochte banken investeren er acht in de varkenssector. Slechts twee daarvan, Triodos Bank en ASN Bank, krijgen van de Eerlijke Bankwijzer het predicaat ’goed’. Zowel voor kredietverlening als beleggingen geldt dat ASN Bank niet in varkenshouderijbedrijven met beperkende huisvestingsmethoden investeert.

Het rapport heeft de banken een score gegeven wat betreft hun beleid rondom dierenwelzijn in investeringstrajecten. Op een schaal van 1 tot 5 (1 is slecht en 5 is goed) scoort Delta Loyd het minst goed met een 1. Dit komt omdat deze bank geen kredieten verstrekt, maar belegt voor eigen rekening en voor derden in een aantal varkenshouderijen. Hierin is dierenwelzijn niet in het beleid is opgenomen is er geen engagement met deze bedrijven. ASN Bank, SNS Reaal en Triodos bank scoren het hoogst.
De grootste bank – de Rabobank – komt ook goed uit de verf. ”Wij kijken zeker naar dierenwelzijn als we met veehouders in gesprek gaan over investeringsmogelijkheden”, zegt een woordvoerder van de Rabobank. ”Varkensboeren die alles prima voor elkaar hebben wat betreft welzijnseisen zijn voor ons als bank ook minder risicovol. Dit zijn vaak pioniers en goede managers.”

Dat de Rabobank minder goed scoort dan de Triodos bank bijvoorbeeld heeft te maken dat Triodos alleen biologische varkenshouderijbedrijven financiert. De Rabobank stimuleert investeringen in varkensbedrijven die actief met dierenwelzijn bezig zijn, maar kijkt ook naar andere aspecten van de bedrijfsvoering zoals levensvatbaarheid en marges, aldus de woordvoerder.

De ING bank scoort ook redelijk goed met een score 3. “Wij financieren de hele markt. Dat wil niet zeggen dat we onze ogen sluiten voor het belang van dierenwelzijn. Integendeel, wij stimuleren stalconcepten met een expliciet diervriendelijk karakter door middel van sectorstudies, individueel advies en gunstige financieringsvoorwaarden. De ondernemer staat daarbij voorop. Het concept moet bij de ondernemer passen en een gezonde financiële situatie opleveren” zegt een woorvoerder van de ING.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Milieudefensie, Amnesty International, FNV Mondiaal en de Dierenbescherming.

Of registreer je om te kunnen reageren.