Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Veel stoppers voor 2013

Doetinchem – Zo’n 20 tot 25 procent van de varkenshouders die vorig jaar in hun ingediende bedrijfsontwikkelplan aangaven door te willen gaan, besluiten nu alsnog te stoppen met hun bedrijf. Dat meldt weekblad Boerderij op basis van een rondgang langs advies- en consultancybureaus.

De stoppende bedrijven zijn vooral de kleine en middelgrote zeugenbedrijven met 100 tot 750 zeugen of 250 tot 2.000 vleesvarkens. Vorig jaar toen de bedrijfsontwikkelplannen moesten worden ingediend gaf al 15 tot 20 procent van de bedrijven aan te stoppen op termijn. In totaal zal de komende jaren 30 tot 35 procent van de huidige kleine en middelgrote bedrijven hun activiteiten stoppen is de verwachting onder de adviseurs.

Veel varkenshouders die op zich nog wel door zouden willen gaan komen er achter dat het eenvoudigweg niet meer kan, omdat de opbrengsten te klein zijn en de banken niet meer willen financieren. Het grote aantal stoppers zou kunnen leiden tot een tijdelijke krimp van de varkensstapel met 10 tot 15 procent. Dit omdat de bedrijven na 2013 moeten voldoen aan de ammoniaknorm en ze bij ongewijzigde stallen andere maatregelen moeten treffen, bijvoorbeeld de helft minder dieren in de stallen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dit is wat men op politiek vlak koude sanering noemt. Het is in en in triest dat onze organisatie als L.T.O. ooit aan zoiets meegewerkt hebben. Hoezo het contributiegeld goed besteed????? De kleine laten verdwijnen en de grote boeven er voor in de plaats. Dit is Holland anno 2011. Het moet toch niet gekker worden.Polen en Roemenen in de stallen en de Hollanders in de WW.

 • no-profile-image

  Dit is wat men op politiek vlak koude sanering noemt. Het is in en in triest dat onze organisatie als L.T.O. ooit aan zoiets meegewerkt hebben. Hoezo het contributiegeld goed besteed????? De kleine laten verdwijnen en de grote boeven er voor in de plaats. Dit is Holland anno 2011. Het moet toch niet gekker worden.Polen en Roemenen in de stallen en de Hollanders in de WW.

 • no-profile-image

  Zo is het maar net,Laat de' rabobank'(triple A)en adviseurs
  en de 'keten regiseurs' maar hun spaarvarkentje maar eens breken, de bedoeling is nu wel duidelijk.Eerst de (kleintjes)warm saneren.Dan kunnen de industrieelen en grote agri concerns, samen de bulkmarkt in samenwerking met oost europa(overschot biggen/vet vleesvarken worden er al geruime tijd gedumpt voor de kleintjes onder ons,ontwikkelingswerk?)Door de voerprijs wordt het nu versneld door gepakt.De ketenregiseurs en de adviseurs hebben dit plan allang uitgewerkt en de goedkope varkenrechten kunnen bij geldnood voor weinig aan de besloten megastallen industrieelen geplaats worden,hoezo koude sanering.WW heeft een(ex) zelfstandige geen recht op en kunnen bij agradische bedrijfsverzorgings(ook koppelbaas ivm gebrek genoodzaakt(ipv Polen) voor weinig in de grote stallen aan het stomme geestdodende werk(massa,kassa)"Henk Kamp" weet hoe dat werkt?Dictatoriaal,nee die hebben we in het westen van Europa niet meer,oostblokpraktijken in een nieuw jasje.!15%minder boeren ,de varkens blijven!Visie loze sector,welnee!Niet in Europa.

 • no-profile-image

  Dit artikel is misleidend.Bedoeld wordt dat 20 tot 25% besluit om in ieder geval niet meer te investeren in dure luchtwassers.
  Deze bedrijven kunnen echter nog zeker tot 2020 met niet al te dure aanpassingen(als overheid dit al kan verplichten?) varkens blijven houden!

Of registreer je om te kunnen reageren.