Varkenshouderij

Nieuws 259 x bekeken

Varkenspest in Litouwen

Vilnius - In Litouwen is klassieke varkenspest vastgesteld. Het gaat om een varkensbedrijf met bijna 16000 varkens in de plaats Sils, centraal Litouwen.

Er zijn 63 monsters door de nationale voedselautoriteit getest. Bij 36 monsters zijn antilichamen gevonden tegen klassieke varkenspest, 13 waren twijfelachtig en 14 negatief. De Litouwse veterinaire autoriteit weet niet waar de bron van de besmetting ligt. De laatste varkenspestuitbraak in Litouwen was in augustus 2009.

Er geldt een standstill voor varkens in geheel Litouwen voor de handel en export.
Er zijn geen varkens van het besmette bedrijf geëxporteerd naar de landen in de Europese Unie.

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie meldt dat er geen recente diertransporten zijn geweest naar of van Litouwen. De Litouwse varkenshouderij is vooral afhankelijk van de export naar Rusland.

Een van de eigenaren van het bedrijf is de voormalig minister van landbouw en ex-minister-president Adolfo Šleževičius, melden Litouwse media. De Litouwse veterinaire autoriteit heeft justitie gevraagd een onderzoek in te stellen naar een mogelijke opzettelijke besmetting op het bedrijf.

Het bedrijf in Sils,Litouwen:

Foto

Ger Timmer

Of registreer je om te kunnen reageren.