Varkenshouderij

Nieuws 212 x bekeken

'Varkenshouderij blijft zorgenkind'

Den Haag - De varkenshouderij blijft het zorgenkind. Dat zegt directeur Ruud Huirne van het landbouweconomisch instituut LEI van de Wageningen UR in reactie op het landbouweconomisch bericht 2011.

"De inkomens in de varkenshouderij zijn erg laag en dat is al een paar jaar achter elkaar het geval. De varkenshouderij heeft in tegenstelling tot de pluimveehouderij niet kunnen profiteren van een opleving van de prijzen", aldus Huirne.

Huirne zegt dat de inkomenssituatie voor de varkenshouderij ook niet direct lijkt te verbeteren. "Varkenshouders kunnen nauwelijks profiteren van de hogere opbrengstprijzen, vanwege de hoge voerkosten. In de praktijk gaat het inkomen hierdoor niet omhoog." Ook de uitstel van verplichte innovaties in het houderijsysteem heeft er niet toe geleid dat de inkomenssituatie voor de varkenshouderij is verbeterd.

Huirne is over het algemeen positief over de inkomens in de agrarische sector in 2010. Het inkomen is aanzienlijk gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Wel wijst hij op de grote verschillen tussen de inkomens. 5 procent van de agrarische bedrijven heeft in 2010 een negatief inkomen, terwijl 20 procent een inkomen heeft van meer dan 100.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.