Varkenshouderij

Nieuws 656 x bekeken

Varkens-KI rukt op in België

Brussel – Het gebruik van KI in de Belgische varkenshouderij rukt op.

Het afgelopen jaar werd ruim 90 procent van de zeugen kunstmatig geïnsemineerd. In 2009 lag dat percentage nog op 87,4 procent. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Spermacentra varkens dat in België is gepubliceerd. De productie van sperma groeide vorig jaar met 8,6 procent tot ruim 2,5 miljoen stuks. 94 procent van de doses is afkomstig van einberen voor de productie van vleesvarkens. De overige 6 procent is van zeugenlijnberen, bedoeld om fokzeugen te fokken.

De verwachting is dat dit segment in omvang af zal nemen omdat steeds meer bedrijven hybride zeugen aankopen in plaats van zelf zeugen te fokken. Van de ingezette eindberen is 91 procent ingeschreven in het Pietrain-stamboek.

De KI is in België nog behoorlijk versnipperd. Het land telt in totaal 60 spermacentra. De meeste centra (16) zijn te vinden in de provincie West-Vlaanderen. De stations tellen gemiddeld 60 beren per centrum.

Of registreer je om te kunnen reageren.