Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Rabo-analyse: fosfaatoverschot zwaard van Damocles

Utrecdht - Het fosfaatoverschot hangt als een zwaard van Damocles boven de Nederlandse varkenshouderij. Nederland kan zijn slachtproductie op peil houden, als het mestprobleem wordt opgelost, schrijft de Rabobank in een analyse van de Euopese varkensketen.

Nederland heeft een bijzondere positie in de varkensindustrie: het is het enige land met een exportgeoriënteerde varkenshouderij dat niet zelf kan voorzien in voldoende voergrondstoffen. Met dank aan de haven van Rotterdam.

Nederland heeft een strategische positie ten opzichte van de belangrijkste Europese consumentencentra. Al die voordelen geven Nederland een sterke positie en kunnen de Nederlandse slachtcapaciteit op peil houden, als het mestprobleem wordt opgelost.

Duitsland zal zijn leidende positie in de varkenshouderij bestendigen. De Duitse, Deense en Nederlandse varkensvleesmarkt zullen steeds meer één markt vormen, als gevolg van de Duitse afhankelijkheid van invoer.

Europees gezien zal de varkensproductie de komende tien jaar met 1,2 miljoen ton dalen tot ongeveer 20,5 miljoen ton, verwacht de Rabobank. De daling wordt nog enigszins geremd door de toenemende vraag vanuit China.

Redenen voor de Europese inkrimping zijn de financiële lasten van de sector, de toenemende regelgeving in Europa en het open stellen van de Europese grenzen voor de import van varkensvlees. De verwachting is dat de zelfvoorzieningsgraad langzaam naar honderd procent kruipt. Volgens de analisten zullen vleesbedrijven met een sterke toegang tot supermarkten en met een sterke relatie met de varkenshouders, de grootste kans maken te overleven - vooropgesteld dat ze nu niet in een te ruime jas zitten.

Belemmerend bij de aanpassing is de Europese arbeidswetgeving, die het bedrijven lastiger maakt goed en snel te reageren op veranderingen in de markt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Als de banken nu eens eindelijk een eerlijk advies gaan geven aan de varkenshouders dat uitbreiding in de meeste gevallen niet interessant is en het voor veel bedrijven beter is om te stoppen nu het nog kan ipv ondernemer te adviseren om nog meer geld te lenen en uit te breiden dan komen er vanzelf minder varkens en lost fosfaatoverschot zich vanzelf op.
  Behouden van de huidige slachtcapaciteit lijkt me niet realiseerbaar omdat ook slachtkosten in NL duurder zijn dan in Duitsland en afmesten in Duitsland op Hollandse manier veel goedkoper kan.

 • no-profile-image

  Bij credit aanvragen in een kort verleden hoorde bij milieu en welzijn maatregelen/ en vermeende aan en verkoop voordelen een bijna verplichte schaalvergroting zodat je weer even vooruit kon.Nu dit niet meer functioneerd is de HAM vraag voor de bank de zwakker gefinancierde bedrijven die aan de normen van schaal vergroting hebben willen voldoen(en de kleinere die door de markt gestraft worden) schadeloos te stellen en hun miscalculatie hun verantwoordelijk te nemen en hun spaarvarken los te breken.Overheid, van de oplossingen bv Hou het geld voor Griekenland maar vast,Nederland en Duitsland en stel eerst hier orde op zaken,dit is voor het hardwerkende gezinsbedrijven onmenselijk.Deze hebben zeker niet geluierd en hun verantwoordelijkheid genomen en niet zoals in BV Griekenland op tijd met pensioen 50a55jr,hier kan een varkenshouder nooit meer met pensioen,67 Aow etc.Lijkt me al een mooi begin. Als je dit als Rabobank en via een omweg wil duidelijk wil maken dat ze de vat op de sector aan het kwijtraken zijn.Neem jullie verantwoordelijkheid,samen met de overheid en de grote agri jongens die winsten maken over de rug van de boeren.En Ammoniak opgelost ,nu weer fosfaat overschot,de grond wordt steeds armer, Onzin!

 • no-profile-image

  gan moeten de vergisters eens mest erin doen ,daar waren ze voor opgezet

Of registreer je om te kunnen reageren.