Varkenshouderij

Nieuws

Pfizer: minder voer en mest door enten biggen tegen berengeur

Brussel - Door biggen niet te castreren maar te vaccineren om berengeur van het vlees te vermijden, is er minder varkensvoer nodig en produceren de dieren minder mest. Vaccinatie tegen berengeur kan varkenshouders helpen het milieu minder te belasten en in te spelen op de vraag naar duurzame voedselproductie, concludeert Pfizer Animal Health uit een wereldwijde studie naar het vaccineren van biggen.

Pfizer produceert het vaccin Improvac dat berengeur voorkomt. Vorig jaar besloot de Wolkenhoeve in Geel als eerste varkensbedrijf om de varkens niet langer te castreren, maar te vaccineren”, zegt Yves Beunnens van Pfizer Animal Health. “Korte tijd later maakte Colruyt als eerste supermarktketen van vaccinatie een vereiste voor zijn leveranciers. Inmiddels wordt deze methode steeds vaker toegepast door varkenshouders als alternatief voor het castreren van mannelijke biggen om berengeur aan het vlees te voorkomen.”

Gedurende negen maanden werd in verschillende landen over de hele wereld, waaronder België, de Verenigde Staten, China, Japan, Zuid-Amerika en Australië, een levenscyclusevaluatie (LCA) uitgevoerd. De evaluatie analyseerde de invloed van de nieuwe vaccinatiemethode op het milieu. De producent van diergeneesmiddelen onderzocht alle aspecten van de productie tot het gebruik van het product en ook van het vleesproductieproces.

Gian Luca Baldo, onderzoeker van het bedrijf LC Engineering in Turijn, die het onderzoek uitvoerde, stelt dat de gevaccineerde beren minder mest produceren dan gecastreerde varkens en hun voederconversie is beter. “Het resultaat is dat een gevaccineerd varken 18 kilo minder voer vreet dan een gecastreerd varken. Het produceert ook 60 liter minder mest”, verklaart de Italiaanse onderzoeker.
Daardoor vermindert vaccinatie tegen berengeur de productie van broeikasgassen, stelt Baldo. “Vergeleken met de castratie van beren, vermindert vaccinatie de productie van broeikasgassen met 28 kilo CO2-equivalenten per varken. Goed voor een vermindering van de ecologische voetafdruk van de varkenshouder met 3,6 procent per kilo levend gewicht en 6 procent per kilo geslacht gewicht. Als de hele Europese varkenshouderij zou vaccineren tegen berengeur, heeft dat hetzelfde effect als het uit het verkeer halen van 1,6 miljoen auto’s.”

Of registreer je om te kunnen reageren.