Varkenshouderij

Nieuws

PVV selecteert regio's voor proef PRRS-bestrijding

Zoetermeer - Het Productschap Vee en Vlees (PVV) brengt een aantal varkensarme gebieden in kaart om daar later in het jaar een proef te kunnen starten met de bestrijding van de virusziekte PRRS bij varkens.

Hierover wordt medio augustus een rapportage gepubliceerd. Ter voorbereiding op een besluit over de proef worden nu al gebieden met gemotiveerde varkenshouders geselecteerd waar de proef zou kunnen plaatsvinden. De proef vloeit voort uit een deskstudie naar de mogelijkheden van een gecoördineerde aanpak van het PRRS-virus.

De studie is inmiddels afgerond, maar wordt pas op 23 augustus vrijgegeven. Het geeft een overzicht van de risicofactoren die een rol spelen bij de binnenkomst en verspreiding van het PRRS-virus op een varkensbedrijf. Daarbij is het belang aangegeven van elk van deze factoren en de maatregelen die genomen kunnen worden om de risico’s van insleep en verspreiding te minimaliseren.

Ook worden bouwstenen aangeleverd hoe in een pilot een regionale aanpak van PRRS moet worden georganiseerd. Om daadwerkelijk iets over een effect van genomen maatregelen te kunnen zeggen wordt ingeschat dat een dergelijke pilot een periode van een aantal jaren zal moeten bestrijken.

De deskstudie is onderdeel van het Plan van aanpak PRRS en is uitgevoerd door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. Voor de proef van enkele jaren op tientallen bedrijven is naar verwachting een budget nodig dat in de miljoenen loopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.