Varkenshouderij

Nieuws 184 x bekeken

Kredietverlening aan Deense varkenshouderij stokt

Kopenhagen – De Deense varkenshouderij kampt met een investeringsstop door de terughoudendheid van de banken om kredieten te verlenen.Bouw van nieuwe stallen met het oog op de groepshuisvestingsverplichting per 2013 is daardoor niet mogelijk. Dat zegt zakelijk leider Hans Aarestrup van de Deense varkenshoudersorganisatie Danske Svineproducenter (LDS) tegen de Duitse zusterorganisatie ISN.

Oorzaak van de weigering van de banken om geld ter beschikking te stellen is het gedaalde grondprijsniveau. De kredieten zijn als gevolg daarvan ontoereikend gewaarborgd.

Veel Deense banken, met name de regionaal werkende kleinere banken, dreigen daardoor bij voorbaat al met de bestaande aan de landbouw verstrekte kredieten in de problemen te raken. Deze week schudt de Deense bankwereld op de grondvesten omdat Fjordbank Mors in Noord-Jutland de handdoek in de ring moest gooien. Deze regionale bank had een relatief groot aantal kredieten uitstaan in de landbouw.

Volgens de ISN kan deze gang van zaken consequenties met zich meebrengen voor de Deense biggenexport op de Duitse markt. ”Als de Denen hun financiële problemen niet de baas worden is de grote export niet vol te houden.” Voor de Duitse zeugenhouderij beoordeelt de ISN dit als een kans om de onderhandelingspositie met vleesvarkenshouders te versterken.

De sterke groei van de Deense biggenexport vertoont dit jaar voor het eerst enige tekenen van afmatting. In de eerste vier maanden werden 2,6 miljoen Deense biggen in het buitenland (voornamelijk Duitsland) afgezet tegen 2,4 miljoen in dezelfde periode van 2010, zo blijkt uit de cijfers van sectororganisatie LF.

Of registreer je om te kunnen reageren.