Varkenshouderij

Nieuws

Denen verwachten aantrekkende vleesprijs in derde kwartaal

Kopenhagen – De Deense varkensvleesnoteringen gaan in het derde kwartaal licht stijgen naar gemiddeld ruim € 1,40 per kilo, exclusief nabetaling.

Dat verwacht de varkenshouderijsectie (VSP) van sectororganisatie LF in haar nieuwe prognose. In het afgelopen tweede kwartaal belandde de notering op € 1,37. Dat is 2,7 cent beter dan de verwachting bij de voorlaatste temperatuurmeting in maart.

In de marktomstandigheden heeft zich sindsdien niets wezenlijks gewijzigd. De internationale markt ontwikkelt zich in tegenstelling tot de Europese binnenmarkt volgens VSP nog steeds sterk waardoor het vleesprijsniveau hoger ligt dan vorig jaar, toen in het tweede kwartaal ruim € 1,29 werd betaald.

”Op de Europese markt is echter weinig te halen, omdat de vraag geremd wordt door economische bezuinigingen terwijl de vleesproductie onveranderd hoog ligt,” aldus VSP. In het tweede halfjaar zal de productie echter teruglopen, een daling die verder wordt versterkt naarmate 2013 nadert en de Europese regels omtrent groepshuisvesting van zeugen van kracht worden. Voor het lopende jaar als geheel voorziet VSP een notering exclusief nabetaling van krap € 1,35. Dat niveau zal ook gaan gelden voor het vierde kwartaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.