Varkenshouderij

Nieuws 267 x bekeken

Andere apparatuur en methode voor classificatie varkensvlees

Zoetermeer – De Hennessy Grading Probe (HGP2), die sinds 1988 in Nederland gebruikt wordt voor de bepaling van het percentage mager vlees van geslachte varkens, wordt vervangen door een nieuw apparaat van het Franse Sydel.

Ook de methode om het percentage mager vlees te berekenen, wordt aangepast. Als gevolg lijkt ook het uitbetalingsadvies te veranderen.Dit heeft het Productschap Vee en Vlees (PVV) bekend gemaakt.

De HGP2 is verouderd en onderdelen ervan zijn niet meer leverbaar. Het PVV heeft daarom in samenwerking met BV CBS nieuwe apparatuur laten testen. Op grond daarvan en een uitsnijproef is de keuze voor een vervanger gevallen op de Capteur Gras/ Maigre (CGM) van het Franse Sydel.

Daarnaast wordt de wijze waarop het mager vlees percentage wordt berekend aangepast. Dit is op grond van een EU-besluit uit 2006, dat tot nog toe niet in Nederland is doorgevoerd. Hierbij wordt de raming van het percentage mager vlees alleen nog gebaseerd op versnijding van de vier belangrijkste deelstukken en NIET langer op basis van versnijding van het gehele karkas. Hierdoor wordt het percentage mager vlees nauwkeuriger bepaald. Aangezien de laatste Nederlandse uitsnijproef dateert van 2004/2005 is de huidige formule voor het percentage mager vlees nog gebaseerd op de oude EU systematiek.

Gevolg van dit alles is dat het percentage mager vlees, afhankelijk van het type varken, zal stijgen met gemiddeld 2 procent. Verder veranderen de gemeten millimeters spek en spier. De consequentie van deze twee veranderingen is dat de spekdikte, zoals gemeten met de CGM, gemiddeld 1,6 mm lager komt te liggen, terwijl de spierdikte gemiddeld 2,5 mm hoger zal komen te liggen.

Wat dit voor het uitbetalingsadvies betekent, is nog niet helder. Definitieve besluitvorming daarover vindt plaats in de bestuursvergadering van het PVV van september 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.