Varkenshouderij

Nieuws 384 x bekeken 1 reactie

Agrarische bedrijfsadviseurs onderkennen de moeilijkheden van mest- en milieuregels

Den Dungen - ,,Is er in 2015 geen sprake van een evenwichtige mineralenbalans dan is krimp van de veestapel onvermijdelijk. Scheiden van mest zal straks standaard worden op bedrijfsniveau. De dikke fractie vervolgens verder indrogen en tot mestkorrels verwerken. Wereldwijd er daar veel vraag naar. Maar het probleem met mestverwerking is het borgen van de aanvoer. Dus het collectief is dé grote uitdaging”. Dit zijn een paar uitspraken van Koen van Bergen, sectormanager Varkenshouderij van Rabobank Nederland. Hij deed de uitspraken op een bijeenkomst van de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs op het bedrijf van Nick Sanders in Den Dungen (N-Br.).

Collectief en financiën
In de discussie die volgde op de inleiding van Van Bergen werden enkele zaken erg duidelijk. Geen van de aanwezige adviseurs verwacht dat collectieve mestverwerking op grote schaal van de grond komt. Samenwerking is voor veel varkenshouders of ondernemers met varkens een zeer moeilijk begrip. De varkenshouder is een individualist geworden.

Mochten er al plannen zijn voor grootschalige mestverwerking op korte termijn, dan stuit dit meestal op grote weerstand bij gemeentes om vergunningen te verkrijgen of op zeer langdurige procedures. In 2015 zal het overschot aan fosfaat meer dan 20 miljoen kilo, indien er niet meer mestverwerking komt.

Een tweede, zeker niet onbelangrijke factor is de financierbaarheid van mestverwerking op varkensbedrijven. De financieringsruimte is er veel bedrijven niet. Zo bleek uit de discussie. Iedereen weet hoe het moet, maar heeft de oplossing niet.

Martin ten Hooven

Eén reactie

  • Sjaak

    Het gaat altijd om de muntjes...;)

    Ook al is er wereldwijd vraag naar be-/verwerkte mest, als het economisch geen haalbaar perspectief biedt, dan is die vraag fictief....

Of registreer je om te kunnen reageren.